Spolek Občanů Polánky

Štěpánská pálka

26. 12. 2014

 

         

Letošní, již třináctý, ročník Štěpánské pálky se co do počtu účastníků zařadil mezi ty úspěšnější. Celkem 26 dospělých a 7 dětí poměřilo své dovednosti ve stolním tenisu a příjemně si tak zpestřilo vánoční svátky. K vidění byly některé opravdu skvělé výkony. Jednotlivé kategorie dopadly takto:

Děti: 1) David Válka

        2) Tomáš Vejvalka

        3) Vojtěch Rotter

 

Dospělí:   1) Jan Hurt

                2)  Tomáš Krejčí

                3) Pavel Novotný

 

Čtyřhra: 1) Petr Procházka + Miroslav Novák

              2) Vlasta Vespalec + Robert Hurt

              3) Jan Hurt + Jaroslav Procházka

 

Děkujeme pořadatelům a již nyní vyhlížíme XIV. ročník.

 



 

Živý betlém

21. 12. 2014

       

 

V neděli 21. 12. 2014 v Polánce místní děti společně s některými rodiči opět předvedly místním divákům perfektně nacvičený příběh o zrození Ježíše. Herecké představení společně se zpívanými koledami hodnotili diváci jako dosud nejvydařenější. Lidé se tak v předvánočním čase příjemně naladili na nadcházející svátky. Celé představení již tradičně mělo charitativní podtext - na dobrovolném vstupném se letos vybralo rekordních 11 780 Kč!!! Celá tato suma bude podobně jako v předešlých letech odesláno na Fond ohrožených dětí. Tímto děkujeme vám všem, kteří jste přispěli darem a pomohli potřebným!

 



 

Mikulášská nadílka

5. 12. 2014


        

    Podobně jako do okolních vesnic, tak i do Polánky zavítal 5. prosince Mikuláš spolu se svojí družinou. Mikuláš spolu s anděly a taky čerty byl očekáván zejména dětmi, na celou družinu se však přišli podívat také natěšení a zvědaví dospělí.

    Děti musely opět nejprve do pekla, kde jim Lucifer vytkl hříchy zapsané v knize hříchů. Protože skoro všichni tvrdili, že byli hodní, museli se se svými prohřešky převážit na váze, protože ta nikdy nelže. Poté děti, které si čerti v pekle nenechali, odešly přímo k Mikulášovi. Ten jim za krátkou básničku nebo písničku nadělil balíček sladkostí.

    Děti na závěr nakreslily v sále Mikulášovi i andělům obrázek, zahřáli se přitom u toho horkou čokoládou. Nadšení z celé nádherné akce byli nakonec všichni - děti společně s dospělými.

 



 

Lampiónový průvod

1. 11. 2014

 

         

1.listopadu začal nejen nový měsíc, ale snad i nová tradice lampiónového průvodu v Polánce. Ať už byla akce dospělými pojata jako oslava západního Halloweenu, východní Velké říjnové nebo pocta dušičkám, tak děti, pro které se především konala, žádný důvod pro procházku se světýlky nepotřebují. Počasí nám přálo, a asi i proto, jsme se sešli v nečekaně hojném počtu. První částí programu byl průvod s různorodými lampióny a lucerničkami. Největší úspěch měla procházka úplnou tmou, což ocenily hlavně děti. Po průvodu následovalo podzimní tvoření, do kterého se zapojily nejen děti, ale i většina rodičů a dospělého doprovodu. Výtvory z dýní a dalších plodů podzimu byly originální a moc povedené. Snad se naše podzimní setkání líbilo a příští rok na shledanou.


Děkujeme především manželům Novákovým za perfektní přípravu celé akce.

 



 

Soutěž o nejlepší polánský guláš

26. 10. 2014

 

    

 

K říjnu kromě změny času již téměř tradičně patří také Gulášfest aneb Soutěž o nejlepší polánský guláš. Letošní 3. ročník byl jednoznačně nejvydařenější.

Přes 140 návštěvníků ochutnávalo a zároveň i hodnotilo celkem 14 soutěžních vzorků – od tradičních hovězích gulášů přes bramborový až po fazolový. Role odborné poroty se všichni zhostili velmi svědomitě. Po sečtení bodů z odevzdaných bodovacích karet vzešlo na stupních vítězů následující pořadí: bronzový stupínek obsadil opět po roce Martin Procházka, druhé místo patří předloňskému vítězi Zdeňku Dočkalovi. Šampióny se však stali vloni stříbrní manželé Lajkepovi. Vítězům tak právem patří do příštího ročníku putovní pohár pro krále polánských kuchtíků.

Po skončení soutěže hrála přítomným k tanci trampská skupina ŠERO. Celý večer potom uzavřel se svojí kytarou Radek Doubek.

Závěrem děkujeme jak soutěžícím kuchařům za jejich výborné vzorky, tak i návštěvníkům a samozřejmě také organizátorům ze SOP. Letošní ročník totiž bude velmi těžké překonat.

 



 

Polánská drakiáda

11. 10. 2014

 

         

K podzimu neodmyslitelně patří pouštění draků. Dračí akrobacie fascinuje odedávna malé i velké. V sobotu 11.října 2014 bylo možné tuto akrobacii spatřit na třetím ročníku Polánské drakiády za účasti bezmála devadesáti účastníku z nichž bylo zapsáno 42 dětí s draky. Počasí nám opět přálo, i když sluníčka jsme si moc neužili jako v loni. Radost dětí i dospělých z létajících draků byla však znatelná. Pro účastníky byly připraveny špekáčky na opékání, pro děti čaj na zahřátí. Účastníky ještě čekalo vyhlášení a rozdání diplomů spolu se sladkou odměnou. Na závěr byly uděleny dva diplomy za „největšího draka“.

Poděkování patří především organizátorům SOP za velmi příjemně strávené odpoledne.

 



Rybářské závody

13. 9. 2014

 

     

 

V sobotu 13. 9. 2014 se konal druhý ročník obnovéných rybářských závodů na polánském rybníku. Počasí v týdnu před závody nebylo moc vlídné a ani v den závodů moc nevyšlo. Právě naopak - ranní průtrž mračen mnoho lidí odradila a vydrželi jen ti nejodvážnější rybáři. Za to jim patří velké uznání!

Rybník byl před závody opět zarybněn násadou kapra a závodníci neměli letos o záběry nouze. V tom největším dešti ryby braly jako zběsilé.

Mezi dětskými závodníky se na stupních vítězů umístnili: 1. Emil Bazala (přes 630 cm!!!), 2. Jakub Vavřík, 3. Aneta Polachová.

Mezi dospělími potom byli na "bedně": 1. Jan Buršík, 2. Marek Tuza, 3. Evžen Kudláček.

Celkový vítěz, Emil Bazala, si potom kromě věcné ceny odnesl i velký putovní pohár, který mu na další rok právem patří.

Jako bonus se na závěr nově konala držba největšího kapra (63cm, 4,7 kg). Kapra po dlouhém přihazování mezi dvojicí rybářů nakonec získal Milan Bazala, který si ho však neodnesl domů na nedělní oběd, ale věnuval mu svobodu puštením do místního rybníka!

Závěrem děkujeme Městu Moravský Krumlov za finanční podporu a doufáme, že příštímu ročníku bude přát mnohem lepší počasí.



 

Rozmarýnové hody

6. - 7. 9. 2014

 

     

 

Začátek nového školního roku je již tradičně spojený s Rozmarýnovými hody v Polánce. Nejinak tomu bylo i letos. V pátek stráci přivezli máju, kterou pak večer za pomocí místních strécu postavili. V sobotu nejprve před samotným zaváděním bývá na programu fotbalový zápas a jak se říká - o hodech se neprohrává. Tradice byla dodržena i letos, to když čmeláci porazili Olexovice 3:0. Potom už začalo samotné zavádění, které pokračovalo večerní zábavou.

V neděli potom stráci nejdřív pozvali místní občany za doprovodu DH Polanka na odpolední zavádění. Po tomto si na svá mladá léta vzpomněli stréci a celé hody završila večerní taneční zábava.

Počasí se i letos drželo rčení - když v Jamolicích prší, v Polánce je hezky. Na hodech již tradičně hrála domácí DH Polanka a kapela Fantazie.



 

Tenisový turnaj čtyřher

26. 7. 2014

         

 



 

 

 

Tour de Beer

5. 7. 2014

 

 

 



 

4. setkání Polánek

27.6.2014 - 29.6.2014

Poslední červnový víkend se stal nezapomenutelným zážitkem pro občany a zejména pro dobrovolné hasiče z Polánky. Konalo se další - v pořadí již 4. setkání stejnojmenných obcí z ČR a hostitelem a pořadatelem byla tentokrát Polánka u Moravského Krumlova.

Dlouhodobé plány se začaly uskutečňovat několik dní předem - "zabydlením" Vrabčího Hájku, na kterém celá akce proběhla, dolaďováním organizačních záležitostí, ale především přípravou jídla k nasycení všech návštěvníků.

Vše se stihlo, tak jak mělo a v pátečních podvečerních hodinách byli v pohodové atmosféře očekáváni první hosté - kolegové z Polánky u Malešova, (další dvě Polánky - Polanka nad Odrou a Valašská Polanka dorazily na sraz v sobotu dopoledne).


Všechny tři autobusy s  návštěvníky přivítali nejprve vedoucí činitelé hasičského sboru v obci. Vzhledem k nedostatečným vhodným ubytovacím možnostem a absencí "placu" na hasičské závody se akce nemohla uskutečnit celá přímo v Polánce, a tak po přivítání odjely autobusy s návštěvníky do Moravského Krumlova. Zastánci pohodlné postele a pevné střechy nad hlavou se nejprve ubytovali na Zemědělské škole, a poté už konečně dojeli všichni do cíle - na Vrabčák.


Páteční večer se nesl v pohodovém a veselém duchu - za přispění harmoniky p. Chaloupky - až do ranních hodin. V sobotu dopoledne pak byly návštěvníkům nabídnuty kulturní zážitky - prohlídka kaple sv. Floriána či
prohlídka zámku. Po pátečním veselí však někteří zvolili raději méně náročnou okružní projížďku na koňském spřežení p. Domkáře, nebo povalování u rybníka. Po vydatném obědě a po proslovu starosty města (p. Mgr. T. Třetiny) a starosty SDH (p. Máše) nastal zlatý hřeb celého setkání - jednokolové hasičské závody s následujícími výsledky: Ženy: 1. Polánka u Malešova (29,48 s), 2. Polánka u Moravského Krumlova (34,94 s), 3. Valašská Polánka (50,45 s). Muži: 1. Rakšice A (20,52s), 2. Polánka u Moravského Krumlova (24,51 s), 3. Rakšice B (25,54 s). Veteráni: 1. Valašská Polánka (19,88 s), 2. Polánka nad Odrou (23,66 s), 3. Polánka u Malešova (30,01 s).


I po zbytek sobotního odpoledne bylo na co se dívat - své vystoupení předvedly malé mažoretky ze SVČ Ivančice a šermířská skupina Voron ze Znojma, která diváky pobavila svou nejen bojovou, ale i zábavnou historickou scénkou. Dále si mohli návštěvníci poslechnout, zazpívat si a zatancovat s  polánskou dechovou kapelou Polanka. Odpolední aktivity ukončil souboj Polánek v přetahování lana - zvítězili Valaši, úplný závěr pak patřil taneční zábavě s hudební skupinou Fantastic Band pana Švába.


Po vydatné nedělní snídani a po představení hasičské techniky profesionální jednotky z Moravského Krumlova a dobrovolných hasičů z  Rakšic, nastal čas loučení, kterého se nejoriginálněji zhostili Valaši svou vlastní hymnou. Troufám si říci, že se polánští hasiči zhostili své hostitelské úlohy velmi dobře a že všichni návštěvníci prožili i s přispěním pěkného počasí příjemný víkend. Děkujeme všem zúčastněným, že nás poctili svojí přítomností a těšíme se na další setkání. Poděkování patří také sponzorům a městu Moravský Krumlov za finanční podporu.

Fotogalerie ze setkání je zde: http://sdh-polanka.rajce.idnes.cz/IV._Setkani_hasicu-_dil_I/



 

50. výročí založení TJ Polánka

21. 6. 2014

 

         

            V sobotu 21. 6. 2014 se v Polánce konala oslava půlstoletí od založení TJ Polánka. Akce se i přes nejistou předpověď počasí, která byla největším strašákem, nakonec velmi vydařila. V rámci slavnostního odpoledne nejprve sehrály staré gardy (týmy mužů nad 35 let) Polánky, Moravského Krumlova a Řeznovic zápasy v rámci turnaje O pohár Města Moravský Krumlov. I když v tomto případě nešlo o pořadí, každý tým nakonec dostal od místostarosty Města MK, pana Juránka, krásný pohár jako památku na toto výročí.

            Poté přišlo na řadu ocenění zasloužilých funkcionářů. Pamětní plakety předávali zástupci OFS Znojmo a ČUS, diváci oceněným za jejich práci pro TJ Polánka poděkovali potleskem. Následoval zápas A-mužstev mezi domácí Polánkou a Moravským Krumlovem. Ani v tomto případě sice nešlo o výsledek, ale hráči z Moravského Krumlova prokázali, proč patří mezi špičku krajského přeboru.

            Po skončení fotbalových zápasů se konala taneční zábava. Duo Carrie, které hrálo k tanci, nachystalo přítomným nádherný zážitek.

            Celé fotbalové odpoledne, během kterého si navíc diváci mohli prohlédnout vystavené dobové fotografie i dresy, se víc než vydařilo. TJ Polánka tak snad do další padesátky vykročila tou správnou nohou.

 



 

Setkání seniorů

15. 6. 2014

 

 



 

Dětský den

31. 5. 2014

 

 



 

Pálení čarodějnic

30. 4. 2014

 

 

 



 

Úklid Polánky

22. 3. 2014

 



 

Polánská noční pálka     

21. 3. 2014

 

        

V pátek 21. 3. 2014 se v polánském sále uskutečnil již třetí ročník Polánské noční pálky ve stolním tenisu. Oproti loňskému roku byl tentokrát počet účastníků velkým zklamáním – zejména pouze 3 účastníci v kategorii nad 50 let.

Jednotlivé kategorie dopadly takto:

Kategorie na 50let:
1. Doubek Josef
2. Procházka Jarek
3. Nahodil Radek

Hlavní kategorie
1. Rotter Jarek
2. Šviřák Jiří
3. Kökeny Antonín

Čtyřhra (společná)
1. Rotter Jarek + Procházka Martin
2. Válka David + Bazala Milan
3. +

Závěrem je nutné dodat, že vzhledem k nízkému počtu hráčů to byl zřejmě poslední ročník této akce.

 



 

Ostatková zábava a dětský maškarní karneval

8. 3. 2014 a 9. 3. 2014

V sobotu 8. 3. 2014 uspořádala místní Tělovýchovná jednota Ostatkovou zábavu. Letošní termín vyšel přesně na MDŽ, takže nástup masek se nesl v tomto duchu – každá z přítomných dívek a žen obdržela od cvičenců symbolickou kytku. Velkým překvapením potom byla nacvičená scénka, kterou předvedli místní začínající amatérští herci (někteří z nich jistě tajně doufají v angažmá u některého z velkých divadel). Scénka byla nakonec oceněna bouřlivým potleskem a doufáme, že příští rok se z takovéto scénky stane tradice.

Video ze scénky je ke zhlédnutí zde: https://www.youtube.com/watch?v=W_AeM-ZrsIg

 

V neděli po Ostatkové zábavě potom uspořádala TJ Polánka pro naše nejmenší dětský maškarní karneval – letos na téma „Balónkový svět“. Masek přišlo opět mnoho a děti si karneval užily. Odpoledne plné zábavy, her a písniček si naši malí určitě nenechají ujít ani v příštím roce.

 

Po celý víkend návštěvníkům k tanci hrála tradičně kapela Fantazie.

 



 

Masopustní průvod

1. 3. 2014

Tradiční masopustní průvod masek symbolizující období 6 neděl před Velikonocemi se v Polánce konal první březnovou sobotu. Masek sice letos nebylo mnoho, zato počasí průvodu přálo. Občané byli během průvodu pozváni na Ostatkovou zábavu, která následovala další víkend. Děkujeme účastníkům za zpříjemnění sobotního dopoledne a udržení tradice.

 

 



 

Valná hromada SOP

23. 2. 2014

 

        

 

Poslední únorovou neděli se sešel nejvyšší orgán Sdružení Občanů Polánky – Valná hromada. Přítomní si vyslechli podrobnou prezentaci předsedy Martina Procházky, kterou střídavě doplňoval pokladník Jarek Rotter. Zopakovali jsme si většinu akcí pořádaných v naší obci v minulém roce, proběhlo seznámení s hospodařením za minulý rok a byl odsouhlasen návrh rozpočtu na rok 2014. Bylo zvoleno na další funkční období složení Výboru i Revizní komise – oba orgány sdružení se i nyní budou scházet ve stejném složení jako dosud. V průběhu celého zasedání bylo pro přítomné členy nachystané sladké občerstvení.

 



 

Fotbalový turnaj v minikopané

8. 2. 2014

      

Fotbalového turnaje se letos zúčastnilo nakonec celkem 6 mužstev, která předvedla vynikající sportovní výkony. Hrálo se systémem „každý s každým“. Na konci potom součtem získaných bodů vzešlo na stupních vítězů následující pořadí:

 

1. Tygří oko
2. Kakajíčka
3. Lesní roh

 



 

Tříkrálová sbírka v Polánce 2014

13.1.2014

V Polánce  se pohybovaly čtyři tříčlenné skupiny Tří králů. Bylo vybráno celkem 15.420 Kč. Tyto prostředky byly věnovány na fungování provozu Domu léčby s hospicem sv. Josefa v Rajhradě a dále přispějí na pomoc lidem v nouzi a v případě živelných katastrof na humanitární pomoc v ČR i v zahraničí. 

        

 Oblastní charita Rajhrad děkuje všem, kteří vlídně přijali koledníky a přispěli do jejich pokladniček. Stejné díky patří všem dobrovolníkům, kteří koledování a organizaci sbírky věnovali nezištně svůj čas a síly.

SOP smiley 14.1.2014



 

Paní Ludmila Růžičková 80. narozeniny

9.1.2014

Letošní první kulatou jubilantkou se stala paní Ludmila Růžičková. Zástupci Sdružení občanů Polánky  spolu s předsedou Osadního výboru opět byli při tom. Přejeme pevné zdraví a životní pohodu do dalších let.

       

SOP smiley 14.1.2014