Spolek Občanů Polánky

Pro zobrazení fotogalerie klikněte na prostřední obrázek

Štěpánská pálka

26. 12. 2015

         

Letošní, již čtrnáctý, ročník Štěpánské pálky se co do počtu účastníků zařadil mezi ty průměrné. Celkem 20 dospělých a 5 dětí poměřilo své dovednosti ve stolním tenisu a příjemně si tak zpestřilo vánoční svátky. K vidění byly některé opravdu skvělé výkony. Jednotlivé kategorie dopadly takto:
 
Děti:      1) Tomáš Hodál
              2) Denis Ursacher
              3) Jakub Šviřák
 
Dospělí:  1) Tomáš Krejčí
               2) Marek Nezveda
               3) Pavel Novotný
 
Čtyřhra: 1) David Vejvalka + Tomáš Krejčí
              2) Martin Procházka + Jakub Hofman
              3) Lukáš Machotka + Antonín Kökeny
 
Děkujeme pořadatelům a již nyní vyhlížíme „skorojubilejní“ XV. ročník.
 


 

Živý Betlém

20. 12. 2015

         

V neděli 20. 12. 2015 v Polánce místní děti společně s některými rodiči opět předvedly divákům perfektně nacvičený příběh o zrození Ježíše. Herecké představení společně se zpívanými koledami hodnotili diváci bouřlivám potleskem. Lidé se v předvánočním čase příjemně naladili na nadcházející svátky. Celé představení již tradičně mělo charitativní podtext - veškeré dobrovolné vstupné bylo odesláno na Fond ohrožených dětí. Vybralo se rekordních 15 347 Kč. Tímto děkujeme vám všem, kteří jste přispěli darem a pomohli potřebným!

 



 

Mikulášská nadílka

5. 12. 2015

         

    Podobně jako do okolních vesnic, tak i do Polánky zavítal 5. prosince Mikuláš spolu se svojí družinou. Mikuláš spolu s anděly a taky čerty byl očekáván zejména dětmi, na celou družinu se však přišli podívat také natěšení a zvědaví dospělí.

    Děti musely opět nejprve do pekla, kde jim Lucifer vytkl hříchy zapsané v knize hříchů. Protože skoro všichni tvrdili, že byli hodní, museli se se svými prohřešky převážit na váze, protože ta nikdy nelže. Poté děti, které si čerti v pekle nenechali, odešly přímo k Mikulášovi. Ten jim za krátkou básničku nebo písničku nadělil balíček sladkostí.

    Děti na závěr nakreslily v sále Mikulášovi i andělům obrázek, zahřáli se přitom u toho horkou čokoládou. Nadšení z celé nádherné akce byli nakonec všichni - děti společně s dospělými.

 



 

Lampiónový průvod

6. 11. 2015

         

Mezi podzimní akce v Polánce patří i lampiónový průvod. Letos se konal téměř ve stejném termínu a na stejném místě již podruhé. Účast byla komornější, ale i tak můžeme akci považovat za vydařenou. Dětem se líbil především průvod s lampióny a světýlky. Letos došlo i na vznícení lampionu, což bylo, hlavně mezi dětmi, vítaným zpestřením. Po průvodu následovala tvořivá dílnička z plodů podzimu, kde nejen děti uplatnily svoji uměleckou fantazii. Suché léto nám připravilo překážku v podobě tvrdých dýní, tak bylo třeba zapojit i rodiče a naštěstí se to obešlo bez sebemenšího zranění. Výtvory, a to nejen z dýní, byly velice kreativní a povedené, stejně jako počasí. Hodně pohody nejen v nastávajícím předvánočním čase a příští podzim se světýlkem na shledanou.

 



 

Soutěž O nejlepší polánský guláš

24. 10. 2015

         

 

K říjnu kromě změny času již téměř tradičně patří také Gulášfest aneb Soutěž o nejlepší polánský guláš. Letošní IV. ročník opět trumfnul ten předešlý, třetí.

Přes 150 návštěvníků ochutnávalo a zároveň i hodnotilo celkem 14 soutěžních vzorků. Letos byla většina gulášů hovězích nebo věpřových, ale našel se třeba i kančí. Role odborné poroty se všichni návštěvníci zhostili velmi svědomitě. Po sečtení bodů z odevzdaných bodovacích karet vzešlo na stupních vítězů následující pořadí: bronzový stupínek obsadila Jana Rotterová, druhé místo patří nováčkům v naší soutěží, manželům Cafourkovým. Šampión však mohl být jen jeden a tím letošním je Petr Procházka. Vítězi tak právem patří do příštího ročníku putovní pohár pro krále polánských kuchtíků.

Po skončení soutěže hrála přítomným k tanci trampská skupina ŠERO, kterou skvěle doplnili country tanečníci z Ivančic.

Závěrem děkujeme jak soutěžícím kuchařům za jejich výborné vzorky, tak i návštěvníkům a samozřejmě také organizátorům ze SOP. Letošní ročník totiž řadíme na pomyslný vrchol mezi dosud uskutečněnými.



 

Polánská drakiáda

10. 10. 2015

         

 

K podzimu neodmyslitelně patří pouštění draků a ne jinak tomu bylo i letos. V sobotu 10.října 2015 se uskutečnil jíž čtvrtý ročník Polánské drakiády za účasti bezmála šedesáti účastníku z nichž bylo zapsáno 32 dětí a dospělých s draky. Počasí nám přálo, i když sluníčka jsme si moc neužili a chladné podzimní počasí bylo znát. Radost dětí i dospělých z létajících draků byla však znatelná. Pro účastníky byly připraveny špekáčky na opékání, na zahřátí pro děti čaj, dospělé svařák (mimochodem výborný) a pro otrlé pivo :-). Účastníky ještě čekalo vyhlášení a rozdání diplomů spolu se sladkou odměnou. Na závěr nám pan Štěpanovský, z modelářského klubu Czech Heaven Budkovice, předvedl krátkou ukázku letecké akrobacie, za což mu velice děkujeme. Poděkování patří také organizátorům z SOP za velmi příjemně strávené odpoledne.

Tenisový turnaj

29. 8. 2015

         

V sobotu 29. srpna proběhl na kurtu v Polánce další ročník tenisového turnaje. Oproti minulým rokům však došlo ke změně - místo čtyřher se letos hrály dvouhry a turnaj byl pojat jako vyvrcholení základní části, během které hráli od dubna tenisté každý s každým. Do základní části se přihlásilo 12 tenistů, závěrečného turnaje se zúčastnilo celkem 11 hráčů. Oproti loňsku bylo poznat, že všichni hráči zaznamenali značný progres. Úroveň turnaje tak byla docela vysoká. Během turnaje potvrzovali někteří hráči roli favoritů a dostali se tak až do finálových kol. Výsledné pořadí tak bylo následující:

1. místo - Mirek Hadraba

2. místo - Vlasta Vespalec

3. místo - Petr Vejvalka

4. místo - Milan Bazala

5. - 6. místo - Petr Procházka a Antonín Kökény

7. - 8. místo - Radek Paterný a Martin Procházka

9. - 11. místo - David Válka, Jarek Rotter, Luděk Adamík

Vítěz si do příštího turnaje odnesl poprávu krásný putovní pohár. Příští rok bychom chtěli turnaj uspořádat znovu, avšak uvidíme, jestli se bude týkat opět dvouher nebo se navrátíme k původním čtyřhrám.



 

Tour de beer

4. 7. 2015

         

 

Již 22. ročník tohoto cyklistického výletu se konal v Polánce v sobotu 4. července 2015 a zúčastnilo se ho cca 60 cyklistů. Letos účastníkům počasí přálo až moc a tak celý den bylo neuvěřitelné vedro. Nutno říct, že to na žádném cyklistovi ani cyklistce nenechalo závažné stopy a  až na pár malých defektů a oprav proběl celý výlet bez problémů. Trasa letos byla téměř stejná jako poslední roky a oficiální žlutá barva výletu tak byla k vidění v Polánce, Moravském Krumlově v Restauraci u Marie, v Budkovicích na rybářských závodech místní Sladkovodní divize, v Restauraci na Réně, u splavu na Skřípáku, v zámku v Oslavanech, v Restauraci Pod kapličkou, v Řeznovicích a cíl byl samozřejmě na základně v Polánce. Po návratu bylo pro závodníky nachystané maso na kotlíku. Děkujeme všem závodníkům za bezproblémový průběh a těšíme se na další ročník.



 

90 let paní Chaloupkové

26. 6. 2015

         

 

Další jubilantkou v Polánce, která slaví kulaté životní výročí, byla paní Chaloupková. Členové OV i SOP byli paní Chaloupkové při této příležitosti pogratulovat. Oslavenkyně nás přivítala plná vitality a životního optimismu. Paní Chaloupkové tak přejeme do dalších let hlavně zdraví a životní pohodu a zároveň děkujeme za vřelé přijetí.



 

Dětský den

30. 5. 2015

         

 

Poslední květnovou sobotu se v Polánce konal Dětský den, který pořádal Spolek Občanů Polánky společně s SDH Polánka. Tématem letošního ročníku, jak už obrázky napovídají, byl Večerníček. Děti tak mohly potkat kromě samotného Večerníčka například Krtečka, Krakonoše, Rumcajse a další pohádkové postavy.

Samotný Dětský den, kterému předcházely dlouhé přípravy, začal dopoledním branným během kolem Polánky, při němž děti plnily různé vědomostní i dovednostní úkoly. Odpoledne si děti užily ve společnosti pohádkových postav, svoji techniku zájemcům předvedli hasiči z SDH Němčice a samozřejmě i místního SDH Polánka, šermíři divákům předvedli scénku z českých dějin. Celý den, který na chvíli přerušila silná průtrž mračen, potom zakončila dětská diskotéka, po které si na své přišli taky rodiče při taneční zábavě.

Závěrem děkujeme za finanční podporu Městu Moravský Krumlov a také všem těm, kdo se na přípravě i průběhu této akce podíleli.



 

Pálení čarodějnic

30. 4. 2015

 

         

 

Každoroční pálení čarodějnic letos sice vyšlo opět na 30. dubna, nicméně místo bylo odlišné od předešlých let. Letos jsme tuto akci zkusili uspořádat tam, kde se pálení čarodějnic konalo před lety - na kopních "v sokolovně". A volba to byla podle všeho dobrá - celou akci si na místě užilo kolem 100 lidí, z nichž přibližně 35 bylo dětí. Pro tyto nejmladší účastníky byl nejprve nachystaný malý úkol - podle různých indicíí v okolí si museli nejprve najít špekáčky na opečení. Zvládli to však výborně a tak hlady nezůstali :-) Poté, co se se špekáčky vrátily děti na základnu, mohla být čarodějnice podpálena. Rodiče si večer pochutnávali na opečené kýtě. Soumrak si potom přítomní kolem ohně zpříjemnili zpěvem za doprovodu kytary. Celá akce se tak až na chvilkovou nepřízeň počasí možná až překvapivě dobře vydařila.

 



 

Polánská noční pálka

10. 4. 2015

         

V pátek 10. 4. 2015 se v polánském sále konal už IV. ročník Polánské noční pálky ve stolním tenisu. Začátek obstaraly děti, které se utkaly ve skupině systémem každý s každým. Na „bedně“ potom stanuli:

  1. David Válka
  2. Marek Bazala
  3. Štěpán Rotter
  4. Josef Kudláček

Po dětské kategorii přišla na řadu kategorie dospělých. V této se utkalo celkem 17 účastníků. Lehce po půlnoci se vykrystalizovalo následující pořadí:

  1. Jiří Šviřák
  2. Martin Procházka
  3. Antonín Kökény
  4. Jaroslav Rotter

Za odměnu byla pro hráče, kteří vydrželi až do brzkých sobotních hodin, nachystána čtyřhra. V této se poměřilo 6 dvojic, systém každý s každým:

  1. Petr Procházka + Martin Procházka
  2. Vojtěch Rotter + Jaroslav Rotter
  3. Antonín Kokény + Josef Doubek
  4. Petr Doubek + Jiří Šviřák

Závěrem děkujeme všem hráčům za účast a zvlášť i těm nejvytrvalejším, kteří vydrželi až do úplného konce. A zároveň se už těšíme na příští ročník.

 



 

Valná hromada

15. 2. 2015

         

V polovině února se sešel nejvyšší orgán Sdružení Občanů Polánky – Valná hromada. Místo bylo tentokrát netradiční - horní patro bývalé školky. Předseda SOP, M. Procházka, přítomným nejprve stručně v prezentaci připomněl akce, které se v Polánce konaly v loňském roce. Poté si vzal slovo pokladník SOP, J. Rotter, aby členy obeznámil s finančním stavem a stavem členské základny. Předseda následně okomentoval plán akcí na letošní rok a zmínil akce, na které budeme žádat o fin. příspěvek. Velký prostor připadl také záležitostem ohledně nového občanské zákoníku - zejména nutné přejmenování ze Sdružení Občanů Polánky na Spolek Občanů Polánky (zkratka SOP zůstává). Valná hromada poté tuto i všechny další změny ve stanovách přijala. Byli také zvoleni členové Výboru a Revizní komise. Předseda poté ještě informoval přítomné o záměru získání živnostenských listů a důvodech pro výpůjčku části prostor bývalé školky. Následovalá krátká diskuze po které předseda poděkoval přítomným za účast a VH ukončil.

 



 

Tříkrálová sbírka

10. 1. 2015

         

V sobotu 10. 1. 2015 se v Polánce opět po roce pohybovaly skupinky Tří králů. Během sbírky bylo vybráno celkem 18 040 Kč. Tyto prostředky byly věnovány na fungování provozu Domu léčby s hospicem sv. Josefa v Rajhradě a dále přispějí na pomoc lidem v nouzi a v případě živelných katastrof na humanitární pomoc v ČR i v zahraničí. Oblastní charita Rajhrad děkuje všem, kteří vlídně přijali koledníky a přispěli do jejich pokladniček. Stejné díky patří všem dobrovolníkům, kteří koledování a organizaci sbírky věnovali nezištně svůj čas a síly.

 



 

Nový blok - dvojitým kliknutím zde, zahájíte úpravu bloku...

Nový blok - dvojitým kliknutím zde, zahájíte úpravu bloku...