Spolek Občanů Polánky

Živý betlém

18. 12. 2016

         

V neděli 18. 12. 2016 v Polánce místní děti společně s některými rodiči opět předvedly divákům perfektně nacvičený příběh o zrození Ježíše. Herecké představení společně se zpívanými koledami hodnotili diváci bouřlivým potleskem. Lidé se v předvánočním čase příjemně naladili na nadcházející svátky. Celé představení již tradičně mělo charitativní podtext - veškeré dobrovolné vstupné bylo odesláno na Fond ohrožených dětí. Vybralo se opět skvělých 14 015 Kč. Tímto děkujeme vám všem, kteří jste přispěli darem a pomohli potřebným!

 



 

Mikulášská nadílka

4.12.2016

         

 

Videa:

         

 

     Podobně jako do okolních vesnic, tak i do Polánky zavítal 5. prosince Mikuláš spolu se svojí družinou. Mikuláš spolu s anděly a taky čerty byl očekáván zejména dětmi, na celou družinu se však přišli podívat také natěšení a zvědaví dospělí.

     Děti musely opět nejprve do pekla, kde jim Lucifer vytkl hříchy zapsané v knize hříchů. Protože skoro všichni tvrdili, že byli hodní, museli se se svými prohřešky převážit na váze, protože ta nikdy nelže. Poté děti, které si čerti v pekle nenechali, odešly přímo k Mikulášovi. Ten jim za krátkou básničku nebo písničku nadělil balíček sladkostí.

     Děti si na závěr opekly špekáčky nad ohněm a zahřály se teplým čajem. Nadšení z celé nádherné akce byli nakonec všichni - děti společně s dospělými. Pořadatelům děkujeme za pokračování skvělé akce.

 



 

Polánská drakiáda

28. 10. 2016

         

K podzimu neodmyslitelně patří pouštění draků a ne jinak tomu bylo i letos. Ve sváteční den 28.října 2016 se uskutečnil jíž V. ročník Polánské drakiády za účasti bezmála padesáti účastníku z nichž bylo zapsáno 22 dětí a dospělých s draky. Počasí nám přálo a sluníčko přítomné účastníky aspoň zčásti zahřálo. Radost dětí i dospělých z létajících draků byla znatelná. Pro účastníky byly připraveny špekáčky na opékání, na zahřátí pro děti čaj, pro dospělé svařák i něco ostřejšího. Účastníky ještě čekalo vyhlášení a rozdání diplomů spolu se sladkou odměnou. Poděkování patří organizátorům z SOP za velmi příjemně strávené odpoledne.

 



 

Soutěž O nejlepší polánský guláš

22. 10. 2016

         

K říjnu kromě změny času již téměř tradičně patří také Gulášfest aneb soutěž O nejlepší polánský guláš. Letošní půlkulatý V. ročník překonal všechna očekávání a přání.

Krátce po 16 hodině se kulturní sál v Polánce začal plnit, sálem se rozvinula vůně soutěžních gulášů a návštěvníci byli nedočkaví, jaké že to kulinářské skvosty kuchaři letos připravili. Přes 200 návštěvníků ochutnávalo a zároveň i hodnotilo celkem 14 soutěžních vzorků. Většina gulášů byla tradičně hovězích, ale našel se třeba i segedinský nebo fazolový guláš. Role odborné poroty se všichni návštěvníci zhostili velmi svědomitě. S blížící se devatenáctou hodinou začala padat čísla horkých favoritů a zároveň s tím tak stoupala nervozita především soutěžících kuchařů. Před vyhlášením  výsledků byl kulturní sál naplněný k prasknutí. Po sečtení bodů z odevzdaných bodovacích karet vzešlo na stupních vítězů následující pořadí: bronzový stupínek obsadil nováček naší soutěže Jiří Veselý, druhé místo patří vítězi prvního ročníku Zdeňku Dočkalovi. Šampión však mohl být jen jeden a tím letošním je vítěz pro změnu druhého ročníku Jarek Procházka. Vítězi tak právem patří do příštího ročníku putovní pohár pro krále polánských kuchtíků a na jeho podstavci bude mít už druhý štítek se svým jménem.

Po skončení soutěže hrála přítomným k tanci skvělá trampská skupina ŠERO. Závěrem děkujeme jak soutěžícím kuchařům za jejich výborné vzorky, tak i návštěvníkům a samozřejmě také organizátorům ze SOP. Letošní ročník totiž bude v následujících letech jen velice obtížné překonat.

 



 

Lampionový průvod

8. 10. 2016

         

Mezi akce, které se v nabitém podzimním čase v Polánce konají, patří i lampionový průvod. Letos si organizátoři pro děti připravili novou a zajímavější trasu, které měla velký úspěch. Účast dětí i rodičů byla z dosud konaných tří ročníků jednoznačně nejvyšší. Každé z více než 30 dětí si nejprve za odborné asistence rodičů vydlabalo strašidlo z připravených dýní, s rodiči si děti mohly také společně vytvořit zvířátka nebo další výrobky z darů lesa. Po setmění se děti vydaly naplánovanou trasou s lampiony. Jakmile děti dorazily zpět na základnu, tak si opekly špekáčky, zahřály se u teplého čaje nebo výborné dýňové polévky. Letošnímu průvodu velmi přálo počasí, navíc jsme rádi, že se ho zúčastnily opět i děti z internátní školy pro neslyšící v Ivančicích.

 



 

Rozmarýnové hody

3. a 4. 9. 2016

          

Začátek nového školního roku je již tradičně spojený s Rozmarýnovými hody v Polánce. Nejinak tomu bylo i letos. V pátek stárci přivezli máju, kterou pak večer za pomocí místních stréců postavili. V sobotu nejprve před samotným zaváděním bývá na programu fotbalový zápas a jak se říká - o hodech se neprohrává. Tradice byla dodržena i letos, to když domácí čmeláci porazili Břežany 7:2. Potom už začalo samotné zavádění, které pokračovalo večerní zábavou. Letošní sobotní zábava byla excelentní, zúčastnilo se jí téměř 300 návštěvníků!!!

V neděli dopoledne stárci nejdřív pozvali místní občany za doprovodu DH Polanka na odpolední zavádění. Po tomto si na svá mladá léta vzpomněli stréci a celé hody završila večerní taneční zábava.

Počasí letos hodovníkům přálo, celý víkend bylo nádherně, první kapky se snesly až s koncem nedělní zábavy. Na hodech již tradičně hrála domácí DH Polanka a kapela Fantazie.

 



 

Malý festival loutky

4. 9. 2016

         

Městské kulturní středisko Moravský Krumlov tak jako každý rok i letos dětem z okolních obcí zpříjemnilo závěr prázdnin představením loutkového divadla. Do Polánky přijelo v rámci Malého festivalu loutky divadlo Na cestě, aby dětem v bývalé mateřské školce odehrálo pohádku O chytré horákyni. Dětí sice letos vzhledem k probíhajícím hodům moc nebylo, ty, které přišly, si však představení užily a moc se jim líbilo.

 



 

Tour de beer

2. 7. 2016

          

 

Již XXIII. ročník tohoto cyklistického výletu se konal v Polánce v sobotu 2. července 2016 a zúčastnilo se ho cca 50 cyklistů. Letos účastníkům počasí přálo až moc a tak celý den bylo neuvěřitelné vedro. Nutno říct, že to na žádném cyklistovi ani cyklistce nenechalo závažné stopy a  až na pár malých defektů a oprav proběhl celý výlet bez problémů. Trasa letos byla téměř stejná jako poslední roky a oficiální žlutá barva výletu tak byla k vidění v Polánce, Moravském Krumlově v Restauraci u Marie, v Budkovicích na rybářských závodech místní Sladkovodní divize, v Restauraci na Réně, u splavu na Skřípáku, na pivním festivalu v Padochově, v zámku v Oslavanech, v Restauraci Pod kapličkou, v Řeznovicích a cíl byl samozřejmě na základně v Polánce. Po návratu bylo pro závodníky nachystané občerstvení. Děkujeme všem závodníkům za bezproblémový průběh a těšíme se na další ročník.

 



 

90 let paní Bisové

1. 7. 2016

         

 

Další jubilantkou v Polánce, která slaví kulaté životní výročí, byla paní Zdena Bisová. Členové OV i SOP byli paní Bisové při této příležitosti pogratulovat. Oslavenkyně nás přivítala plná vitality a životního optimismu. Paní Bisové tak přejeme do dalších let hlavně zdraví a životní pohodu a zároveň děkujeme za vřelé přijetí.

 



 

Dětský den

4. 6. 2016

         

Na první červnový den jak známo připadá Mezinárodní den dětí, proto jsme i v Polánce dětem nachystali den plný soutěží, her a zábavy. Dětský den, který pořádal Spolek Občanů Polánky a SDH Polánka, se konal v sobotu 4. června a předcházely mu více než měsíční přípravy.

Po loňském úspěchu, kdy jsme pro dětský den zvolili jedno velké téma, a to Večerníčka, jsme se letos tohoto scénáře drželi opět. Jako téma jsme při výročí 700 let od narození českého krále Karla IV. vybrali „návrat do středověku“.

Dětský den začal dopoledne tradičním branným závodem, při kterém děti musely plnit vědomostní i dovednostní úkoly jako například hod na cíl, opičí dráhu, musely prokázat znalosti z bezpečnosti silničního provozu, apod. Po sečtení bodů byly po obědě nejlepší děti v každé kategorii odměněny.

Tak jako dopoledne bylo počasí téměř ideální, tak odpoledne přišly první, chtělo by se říct na dětském dnu již téměř tradiční, dešťové přeháňky. Poté, co déšť sílil, se rozhodovalo, jestli se odpolední program vůbec uskuteční a případně v jaké podobě. Naštěstí se nad námi letos příroda smilovala a déšť nakonec ustoupil. Na řadu tak mohl přijít Karel IV s celou královskou družinou. Slavnostní nástup na plac za doprovodu hudby „Jede král, jede král“ přítomní diváci odměnili bouřlivým potleskem. Král přítomné děti přivítal a pozval je ke splnění úkolů na jejich cestě do středověku. Děti tak odpovídaly na otázky o středověkých postavách, zkoušely střílet z katapultu, beranidlem bořily hradby, a podobně. Na každém stanovišti dostaly za splnění úkolu nálepku a na konci jejich cesty do středověku jim král za splnění všech úkolů dal z truhly opravdový zlatý dukát.

Po zlatém hřebu celého odpoledne pro děti byly ještě přichystané hry na place. Místní ochotníci ze šermířské skupiny MOK (Muži v Ocelových Košilích) poté dětem ukázaly něco z umění šermu a také pravý rytířský souboj.

Dětský den pak ukončila dětská diskotéka, po které si taneční parket zabraly starší ročníky. Tentokrát, víc než jindy, je potřeba poděkovat organizátorům za několikatýdenní a bezchybnou přípravu skvělé akce!



 

Pálení čarodějnic

30. 4. 2016

         

 

S posledním dubnovým večerem je tradičně spjato pálení čarodějnic. Jedno takové se konalo i v Polánce. Krásné počasí a přírodní areál letos nalákal více než 130 návštěvníků včetně dětí! Pro nejmenší byl na začátku nachystaný malý úkol, na jehož konci si děti podle indicií našly ukryté špekáčky na opékání. Čarodějnice tak mohla být poté zapálena. Zážitkem pro děti bylo i svezení v kočáře taženém koňmi. Akce se opět zúčastnily i děti z Internátní školy pro neslyšící v Ivančicích. Pro návštěvníky byla kromě špekáčků na opečení nachystaná mj. i kýta na rožni. O hudební doprovod se postarala skupina Poslední dech. Děti (ale nejenom ty) si celý večer užily a o to tady šlo především. Závěrem děkuji organizátorům ze SOP a SDH Polánka za skvěle připravenou akci.



 

Jarní úklid obce

16. 4. 2016

         

 

V sobotu 16. 4. 2016 se po celém Česku konalo více než 1800 úklidů černých skládek, odpadků kolem silnic a jiného nepořádku, který v přírodě nemá co dělat. Jeden takový úklid se konal i v Polánce. V rámci projektu "Ukliďme svět, ukliďme Česko" jsme obdrželi pracovní rukavice a pytle na odpadky. V 15:00 se víc než 20 dobrovolníků vydalo různými směry po Polánce a do pytlů sbírali všechno možné od pohozených krabiček od cigaret, přes PET lahve až po rezavé plechovky a kbelíky. Našly se i takové "kousky" jako staré pneumatiky nebo televize zn. Tesla. Během odpoledne se podařilo naplnit celkem 31 pytlů plných odpadků! Jako takový malý přídavek jsme ještě v místním rybníce v rámci možností vysekali a vysbírali rozrostlý orobinec. Všem dobrovolníkům, kteří se podíleli na dnešním úklidu mockrát děkujeme, stejně tak jako Službám Města MK za přistavený kontejner

 



 

Masopustní průvod masek

6. 2. 2016

         

 

Tradiční masopustní průvod masek symbolizující období 6 neděl před Velikonocemi se v Polánce konal první únorovou sobotu. Masek sice letos nebylo mnoho, zato počasí průvodu přálo. Občané byli během průvodu pozváni na Ostatkovou zábavu, která bude následovat příští víkend. Děkujeme účastníkům za zpříjemnění sobotního dopoledne a udržení tradice.