Spolek Občanů Polánky

Gulášfest 2017

11. 11. 2017

 

         

K podzimu kromě změny času a padajícího listí již téměř tradičně patří také Gulášfest aneb soutěž O nejlepší polánský guláš. Letošní již VI. ročník opět navázal na ty velmi vydařené, předešlé.

Krátce po 16 hodině se kulturní sál v Polánce začal plnit, sálem se rozvinula vůně soutěžních gulášů a návštěvníci byli nedočkaví, jaké že to kulinářské skvosty kuchaři letos připravili. Přítomní degustátoři ochutnávali a zároveň i hodnotili celkem 14 soutěžních vzorků. Většina gulášů byla tradičně hovězích, ale našel se třeba i segedinský nebo zvěřinový guláš. Role odborné poroty se všichni návštěvníci zhostili velmi svědomitě. S blížící se devatenáctou hodinou začala padat čísla horkých favoritů a zároveň s tím tak stoupala nervozita především soutěžících kuchařů. Po sečtení bodů z odevzdaných bodovacích karet vzešlo na stupních vítězů následující pořadí: na bronzový stupínek své kuchařské umění vypiloval Tomáš Vespalec, druhé místo patří Janě Rotterové. Šampión však mohl být jen jeden a tím letošním (a chtělo by se říci již tradičním) je nyní už trojnásobný vítěz Jarek Procházka. Vítězi tak právem patří do příštího ročníku putovní pohár pro krále polánských kuchtíků a na jeho podstavci bude mít už třetí štítek se svým jménem.

Po skončení soutěže hrála přítomným k tanci skvělá trampská skupina ŠERO. Závěrem děkujeme jak soutěžícím kuchařům za jejich výborné vzorky, tak i návštěvníkům, sponzorům (Město Moravský Krumlov, Pivovar KRUM, Pivní záchranka) a samozřejmě také organizátorům ze SOP. Letošní ročník je za námi a společně se můžeme těšit na ten příští, kde nás čekají některé novinky.

 



 

Tour de Beer

1. 7. 2017

         

Již XXIV. ročník tohoto cyklistického výletu se konal v Polánce v sobotu 1. července 2017 a zúčastnilo se ho cca 60 cyklistů. Letos účastníkům počasí přálo až moc a tak celý den bylo neuvěřitelné vedro. Nutno říct, že to na žádném cyklistovi ani cyklistce nenechalo závažné stopy a  až na pár malých defektů a oprav proběhl celý výlet bez problémů. Trasa letos byla téměř stejná jako poslední roky a oficiální žlutá barva výletu tak byla k vidění v Polánce, Moravském Krumlově nově v Restauraci u Blondýny, v Budkovicích na rybářských závodech místní Sladkovodní divize, v Restauraci na Réně, u splavu na Skřípáku, v zámku v Oslavanech, v Restauraci Pod kapličkou, v Řeznovicích a cíl byl samozřejmě na základně v Polánce. Po návratu bylo pro závodníky nachystané občerstvení. Děkujeme všem závodníkům za bezproblémový průběh a těšíme se na další ročník.

 



 

Výročí 5 let SOP

23. 6. 2017

         

Ačkoliv páté narozeniny oslavil SOP už začátkem letošního roku, oslavu jsme nechali až na letní počasí, aby si ji zejména děti užily. V pátek 23. června jsme proto dětem nachystali několik zábavných her a soutěží, z nichž hlavně „člověče, nezlob se“ mělo u dětí velký úspěch. Figurkami byly samotné děti a jejich úkolem bylo co nejrychleji dostat všechny členy družstva do domečku. Další hrou byly mírně upravené „aktivity“. Děti podle barvy políčka měly buďto kreslit na papír obrázek, vysvětlovat pomocí slov anebo poznat pohádku (případně večerníček), z jaké je ukázka písničky. K dispozici byl dětem rovněž skákací hrad zapůjčený od Jaderné elektrárny Dukovany.

Po dětském odpoledni již večer patřil zejména dospělým, kterým na taneční zábavě hrála výborná skupina Carrie.

Návštěvníci si také mohli během celé akce prohlédnout vystavené fotografie z akcí SOP. A že z pěti let nebylo fotek opravdu málo…

Závěrem vám děkujeme za to, že naše akce navštěvujete, že na ně chodíte v takových počtech a že se vám akce líbí. My se na oplátku v dalších letech budeme snažit vysoko nastavenou laťku minimálně udržet.

 



 

80 let pana Krajíčka

16. 6. 2017

         

Dalším jubilantem v Polánce, který slavil kulaté životní výročí, byl pan Zdeněk Krajíček. Členové OV i SOP byli panu Krajíčkovi při této příležitosti pogratulovat. Oslavenec nás přivítal plný vitality a životního optimismu. Panu Krajíčkovi tak přejeme do dalších let hlavně zdraví a životní pohodu a zároveň děkujeme za vřelé přijetí.

 



 

Dětský den

27. 5. 2017

 

         

 

Videa:

                    

 

Na první červnový den jak známo připadá Mezinárodní den dětí, proto jsme i v Polánce dětem nachystali den plný soutěží, her a zábavy. Dětský den, který pořádal Spolek Občanů Polánky, se konal s malým předstihem v sobotu 27. května.

Po loňském úspěchu, kdy za dětmi přijel sám Karel IV. se svoji družinou, jsme pro dětský den zvolili opět jedno velké téma. Tentokrát volba padla na legendární dětský film „Ať žijí duchové“.

Dětský den začal dopoledne tradičním branným závodem, při kterém děti musely plnit vědomostní i dovednostní úkoly jako například hod na cíl, opičí dráhu, musely prokázat znalosti z bezpečnosti silničního provozu, apod. Po sečtení bodů byly po obědě nejlepší děti v každé kategorii odměněny.

Odpoledne pokračovalo zlatým hřebem celého dne – nástupem filmových postav, které si z filmu „Ať žijí duchové“ pamatujeme, a scénkou, kterou tyto postavy přihlížejícím sehrály. Děti tak mohly vidět například rytíře Brtníka z Brtníku, Leontýnku, Dlouhého Jendu, vedoucího samoobsluhy Jouzu a mnoho skřítků. Nechyběla ani opravdová Hradní střela.

Děti se následně vydaly na jednotlivá tematická stanoviště, na kterých plnily různé úkoly – sázely mladé stromky, podobně jako skřítci i ony řezaly dřevo, na kolečku převážely náklad, a podobně. Za odměnu po splnění všech úkolů dostaly krásného ručně dělaného sádrového trpaslíka, kterého si potom vybarvily.

Na závěr filmového odpoledne, tak jako ve filmu, se děti dohodly s Brtníkem z Brtníku na opravě hradu, která za vydatné pomoci skřítků proběhla velmi úspěšně. Kromě vedoucího samoobsluhy Jouzy tak mohli být všichni spokojení J.

Dětský den potom ukončila dětská diskotéka, po které si taneční parket zabraly starší ročníky. Tentokrát, víc než jindy, je potřeba poděkovat organizátorům za několikatýdenní a bezchybnou přípravu skvělé akce!

 



 

Pálení čarodějnic

30. 4. 2017

 

         

 

S posledním dubnovým večerem je tradičně spjato pálení čarodějnic. Jedno takové se konalo i v Polánce. Letos  nám počasí moc nepřálo, ale i tak se v krásném přírodním areálu sešlo více než 90 návštěvníků včetně dětí! Pro nejmenší byl na začátku nachystaný malý úkol, na jehož konci si děti podle indicií našly ukryté špekáčky na opékání. Čarodějnice tak mohla být poté zapálena. Pro návštěvníky byla kromě špekáčků na opečení nachystané mj. i grilované maso a také svařák, o který byl v pozdějších hodinách velký zájem. Přítomným k poslechu hrála repro hudba, večer se potom kytary chopili místní amatérští hudebníci, se kterými si ostatní skvěle zazpívali. Děti (ale nejenom ty) si celý večer užily a o to tady šlo především.



 

Jarní úklid obce

8. 4. 2017

         

V sobotu 8. 4. 2017 se po celém Česku konalo více než 2000 úklidů černých skládek, odpadků kolem silnic a jiného nepořádku, který v přírodě nemá co dělat. Jeden takový úklid se konal i v Polánce. V rámci projektu "Ukliďme svět, ukliďme Česko" jsme obdrželi pracovní pomůcky a pytle na odpadky. V 15:00 se 25 dobrovolníků vydalo různými směry po Polánce a do pytlů sbírali všechno možné od pohozených krabiček od cigaret, přes PET lahve až po rezavé plechovky a kbelíky. Našly se i takové "kousky" jako staré pneumatiky (včetně traktorových) nebo starý CRT monitor. Bohužel, už i u nás se objevují použité injekční stříkačky. Během odpoledne se podařilo naplnit více než 30 pytlů plných odpadků!  Všem dobrovolníkům, kteří obětovali trochu svého času a podíleli se na dnešním úklidu mockrát děkujeme, stejně tak jako Službám Města MK za přistavený kontejner a odvoz nasbíraných odpadků.

 



 

Tříkrálová sbírka

7. 1. 2017

      

V sobotu 7. 1. 2017 se v Polánce opět po roce pohybovaly skupinky Tří králů. Během sbírky bylo vybráno celkem rekordních 19 755 Kč (o cca 6 000 Kč více než v loňském roce). Jen pro srovnání - v Řeznovicích bylo vybráno taky rekordních 11 279 Kč. Oblastní charita děkuje všem, kteří vlídně přijali koledníky a přispěli do jejich pokladniček. Stejné díky patří všem dobrovolníkům, kteří se podíleli na koledování a organizaci sbírky.